Ads 468x60px

Εύρεση χαρακτηριστικών διαστημάτων στις κλίμακες

Χαρακτηριστικά διαστήματα λέγονται τα αυξημένα και τα ελαττωμένα. Στις ελάσσονες κλίμακες σχηματίζονται περισσότερα από τις μείζονες.


Ο παρακάτω πίνακας περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά διαστήματα καθώς και τις βαθμίδες που σχήματίζονται στις μείζονες και στις ελάασονες κλίμακες.

Μείζονες
Ελάσσονες
Υψος
Είδος
Βαθμίδες
Ύψος
Είδος
Βαθμίδες



2ας
Αυξημένα
VI
4ης
Αυξημένα
IV
4ης
Αυξημένα
IV, VI



4ης
Ελαττωμένα
VII



5ης
Αυξημένα
III
5ης
Ελαττωμένα
VII
5ης
Ελαττωμένα
II, VII



7ης
Ελαττωμένα
VII

Παρατηρούμε πως στις μείζονες κλίμακες σχηματίζονται μόνο 2 χαρακτηριστικά διαστήματα, ένα 4ης αυξημένο στην IV βαθμίδα τους και ένα 5ης ελαττωμένο στην VII βαθμίδα.

Στις ελάσσονες κλίμακες σχηματίζονται 8 χαρακτηριστικά διαστήματα, ένα 2ας αυξημένο στην VI βαθμίδα, δύο 4ης αυξημένα στην IV και VI βαθμίδα αντίστοιχα, ένα 4ης ελαττωμένο στην VII βαθμίδα, ένα 5ης αυξημένο στην III βαθμίδα, δύο 5ης ελαττωμένα στην II και VII βαθμίδα αντίστοιχα και τέλος ένα 7ης ελαττωμένο στην VII βαθμίδα.

Για να βρόυμε τα χαρακτηριστικά διαστήματα σε μία κλίμακα, ακολουθούμε τον παρακάτω τρόπο:

Παράδειγμα 1ο – Εύρεση χαρακτηριστικών διαστημάτων στις μείζονες κλίμακες

Να βρεθούν τα χαρακτηριστικά διαστήματα στην ΡΕ μείζονα

Πρώτα σχηματίζουμε την κλίμακα που μας έχει ζητηθεί να βρούμε τα χαρακτηριστικά διαστήματα, στο παράδειγμά μας σχηματίζουμε την ΡΕ μείζονα.


ΡΕ ΜΕΙΖΟΝΑ
 
Όπως είδαμε πιο πάνω, στις μείζονες κλίμακες σχηματίζονται 2 χαρακτηριστικά διαστήματα, ένα 4ης αυξημένο στην IV βαθμίδα τους και ένα 5ης ελαττωμένο στην VII βαθμίδα.

Άρα για το παράδειγμά μας, θα σχηματίσουμε 2 χαρακτηριστικά διαστήματα, ένα 4ης αυξημένο και ένα 5ης ελαττωμένο, με βάση τις νότες που υπάρχουν στην IV και VII βαθμίδα αντίστοιχα της ΡΕ μείζονας.

Στην IV βαθμίδα της ΡΕ μείζονας, βρίσκουμε τη νότα ΣΟΛ, δημιουργούμε με βάση την ΣΟΛ, ένα διάστημα 4ης, το οποίο θα είναι 4ης αυξημένο.
Η κορυφή του διαστήματος είναι η ΝΤΟ# διότι στον οπλισμό της ΡΕ μείζονας έχουμε δύο διέσεις ΦΑ# και ΝΤΟ#

 
Στην VII βαθμίδα της ΡΕ μείζονας, βρίσκουμε τη νότα ΝΤΟ#, δημιουργούμε με βάση την ΝΤΟ#, ένα διάστημα 5ης, το οποίο θα είναι 5ης ελαττωμένο.
Παρατήρηση! Το διάστημα 5ης ελαττωμένο είναι αποτέλεσμα της αναστροφής του διαστήματος 4ης αυξημένο
 
 
Παράδειγμα 2ο – Εύρεση χαρακτηριστικών διαστημάτων στις ελάσσονες κλίμακες

Να βρεθούν τα χαρακτηριστικά διαστήματα στην ΣΟΛ ελάσσονα

Πρώτα σχηματίζουμε την κλίμακα που μας έχει ζητηθεί να βρούμε τα χαρακτηριστικά διαστήματα, στο παράδειγμά μας σχηματίζουμε την ΣΟΛ ελάσσονα

.ΣΟΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Οπως είδαμε, στις ελάσσονες κλίμακες σχηματίζονται 8 χαρακτηριστικά διαστήματα, 4 αυξημένα και 4 ελαττωμένα που είναι η αναστροφή των αυξημένων.

Χαρακτηριστικά διαστήματα στις ελάσσονες κλίμακες

Αυξημένα
Ελαττωμένα
Ύψος
Βαθμίδες
Υψος
Βαθμίδες
2ας
VI
7ης
VII
4ης
IV, VI
5ης
VII, II
5ης
III
4ης
VII


Σχηματίζουμε πρώτα τα αυξημένα (2ας, 4ης και 5ης) έχοντας ως βάση τους, τις νότες που βρίσκονται στις βαθμίδες της κλίμακας.


 
Στη συνέχεια σχηματίζουμε τα ελαττωμένα (7ης, 5ης και 4ης) έχοντας ως βάση τους, τις νότες που βρίσκονται στις βαθμίδες της κλίμακας.